Registrer deg

Interessert i hva som skjer på Lilleby? Registrer deg og få nyhetsbrev om bolig, bygging og utviklingen av byens mest spennende bydel.

Registrert

Skriv inn e-postadressen du registrerte deg med.

Tilbake til registrering
Tilbake til aktuelt

Hvem var Gartner Lund?

Snart kommer 23 nye rekkehus for salg på Lilleby, oppkalt etter gartner Lund. Hvem var han?

Rekkehusene i Gartner Lunds Hage er oppkalt etter Ole Lund, som var en av de første som bosatte seg på Lilleby på slutten av 1800-tallet. På vinteren jobbet han som skomaker, men på sommeren jobbet han som gartner i lysthagene i området. 
 
I en artikkel i avisa Nidaros 3. februar 1932, blir han beskrevet som «en usedvanlig og pliktoppfyllende mann som hadde mere enn nok å gjøre med de såkalte herskapshaver i sesongen».

I samme artikkel får vi høre om om kona til Ole Lund, Petrine, som fikk merke konsekvensene av industriens inntog på Lilleby:

«Hans hustru Petrine drev i mange år klæsvask for de kondisjonerte familier i byen, hvor det gjaldt å sende vasken til henne, da den efter endt behandling der blev kritisk gjennemgått av sine mottagerinner, som da kunde bedømme grønnsåpens kvalitet og blekevoldens virkning på tøiet. Da teglverket kom i gang blev denne Petrines virksomhet nedlagt, idet de store røkmasser som utspyddes fra verkets ovn og skorstenspipe umuliggjorde hennes slit og møie.»

Les mer om Lillebys industrihistorie

Nå er industritiden på Lilleby over, og bydelen blir nok en gang grønn og fylt av liv. Da er det vel bare rett og rimelig at mannen som stelte hagene på Lilleby, nå får en egen hageby oppkalt etter seg. Rekkehusene er tegnet av Skibnes Arkitekter, og blir et fargerikt nabolag med hus fra 90 til 183 kvm. Les mer om de nye husene her.

 

Kilde: Per Øverland